Bezienswaardigheden in Singapore

In Singapore is er voldoende te zien en te doen. Prachtige gebouwen in koloniale stijl, sfeervolle eettentjes langs het water en authentieke etnische wijken waar je je in een ander land waant. Daarnaast biedt Singapore veel op het gebied van ontspanning, zoals parken, pretparken, stranden en bioscopen. Wie naar Singapore reist hoeft zich absoluut niet te vervelen. Als het nou echt rotweer is dan kun je je altijd nog vermaken in de vele moderne winkelcentra die de stad telt.

Op deze pagina bieden we een overzicht van de vele bezienswaardigheden die je in Singapore aantreft.

Regel je tours en activiteiten

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Singapore bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Singapore.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Singapore
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Singapore via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Singapore via GetYourGuide

Jurong Gardens

Net zoals het wel vaker het geval is bij Chinese Tuinen, is ook dit weer een pareltje qua inrichting en architectuur. Her en der zijn in de Jurong Gardens wat Chinese paviljoens te aanschouwen en andere bijzonder Chinese kunstvormen. Met name het samenspel tussen bouwwerken en natuur is ongelofelijk goed gedaan. Waterpartijen met bruggen brengen alles samen in prachtige harmonie.

Helix Bridge

Een fraai staaltje architectuur is zichtbaar in Helix Bridge. Deze voetgangersbrug over de Singapore River koppelt Marina Center aan Marina Bay. De brug werd op 24 april 2010 officieel geopend voor publiek. Door het gebruik van roestvrijstaal in combinatie met led verlichting doet de Helix Bridge nogal futuristisch aan, wat wel past in een stad als Singapore. De voetgangersbrug heeft een lengte van 280 meter en is ontworpen door een team van architecten afkomstig uit Singapore en Australië.

Helix Bridge

Parkview Square

Aan de North Bridge Road staat dit Art Deco kantoor gebouw. Kosten noch moeite zijn bespaard gebleven tijdens de bouw en aankleding van dit bijzonder stukje architectuur. Loop gerust de lobby binnen voor het nuttigen van een kopje koffie aan de bar. De inrichting zal je zeker verbazen. Ook het Parkview plein is prachtig gedecoreerd met fraaie beelden van figuren uit de wereldwijde geschiedenis.

Rondvaart over de Singapore River

De meest relaxte manier om een stad als Singapore te bekijken is vanaf het water. De Singapore River stroomt vanaf de bron bij de Kim Seng Bridge de stad binnen. Met een rondvaart kom je onder andere langs uitgaansgebieden als Clarke Quay, Boat Quay en het statige business district van Singapore. Het populairste moment voor een rondvaart is rond zonsondergang. Dan begint het zogenaamde blauwe uurtje, wat een mooi moment is om foto’s te maken. Denk wel aan je sluitertijd, omdat je op een bewegende boot zit. Het gebruik lichtsterk objectief is daarom aan te raden.

Je kunt je tickets voor de Singapore Riviercruise vooraf via internet kopen.

Clarke Quay

Aan de kade van de Singapore River ligt het levendige stadsdeel Clarke Quay. De voormalige pakhuizen zijn omgetoverd tot één grote strook aan lichtjes en gezelligheid. In de clubs, discotheken en restaurants worden gasten uitstekend vermaakt met shows, muziek en heerlijke gerechten. Clarke Quay wordt vaak gezien als het centrum van Singapore. Expats die wonen en werken in Singapore komen hier graag met hun gasten die hun op komen zoeken.

Meer info vind je op de officiële website

Clarke Quay in Singapore

Tiger Beer Brewery

Tiger Beer is het nationale bier van Singapore. Het blonde pilsje wordt ook tot ver buiten de grenzen van Singapore gedronken. In het land zelf behoort Tiger tot de meest gedronken bieren en kijkend naar de gehele Aziatische markt is Tiger Beer het meest gedronken Aziatische bier binnen het gehele continent. Tiger Beer wordt al sinds 1932 gebrouwen. Eerst door Malayan Breweries, dat in 1989 een nieuwe naam kreeg: Asia Pacific Breweries Ltd.. Inmiddels is Tiger Beer eigendom van Heineken Asia Pacific, dat Asia Pacific Breweries overnam.  In al die jaren zijn twee zaken niet veranderd: de receptuur van het Tiger Beer en de veelgebruikte slogan ‘It’s Time for a Tiger’.

Als je in Singapore bent dan kun je een bezoek brengen aan de brouwerij. Alle dagen behalve de maandag kun je deelnemen aan een tour door de brouwerij die ongeveer 45 minuten duurt. Op sommige feestdagen, zoals Kerstmis, is de brouwerij ook dicht voor bezoek. Aansluitend heb je nog een proeverij waar gemiddeld ook ongeveer drie kwartier voor uitgetrokken wordt. De brouwerij ligt aan de westkant van Singapore en is te bereiken met de MRT in combinatie met de bus. Je moet een bezoek aan de brouwerij vooraf via internet reserveren. Je kunt vervolgens met een digitaal ticket op je smartphone naar binnen. Gratis annuleren kan tot 24 uur voor aanvang van de tour.

Reserveer tickets voor de brouwerij tour van Tiger Beer

St. Andrews Cathedral

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook in Singapore vind je kerkgebouwen. Dat komt voort uit de tijd dat Singapore een Britse kolonie was. Een fraai kerkgebouw is de St. Andrews Cathedral. Deze Anglicaanse kathedraal werd omstreeks 1836 gebouwd naar een idee van de Ierse George Drumgold Coleman. Ooit was hij de adviseur van de oprichter van Singapore, Sir Thomas Stamford Bingley Raffles. Helaas bleek deze niet veilig genoeg en heeft men rond 1970 het huidige uiterlijk vervaardigd. Hierbij werd het ontwerp ontleent door Ronald MacPherson. Er zijn nog altijd veel Engelse details te ontdekken in het ontwerp.

St. Andrews Cathedral

Chinatown

Net zoals in veel grote steden heeft ook Singapore zijn eigen Chinatown. Dit stadsdeel is volledig uitgerust met traditionele tempels, moskeeën, beelden, Chinese restaurant en de overbekende Chinese winkeltjes. Vergeet vooral niet om ‘s avonds de kraampjes in Pagoda Street en Trengganu Street te bezoeken. In Peoples Park Complex, vlakbij Pearl’s Hill Park is een modern winkelcentrum gehuisvest.

De avonduren is hét moment om Chinatown te bezoeken. Het is er dan gezellig druk, overal wordt gegeten en de lampjes maken dit een fotogenieke spot in de stad.

Chinatown in Singapore aan het begin van de avond

Hawker Centers

Om lekker, goedkoop en makkelijk een maaltijd te nuttigen ga je naar Hawker Centers. Deze grotendeels openlucht markt heeft verschillende kramen en eettentjes waar je uiteenlopende maaltijden kunt nuttigen. Zelfs de Europese patat en kipschnitzels zijn er verkrijgbaar. Als Europeaan laat je deze gerechten natuurlijk gewoon links liggen en ga je voor de grote variatie aan Aziatische keukens.

Het bekendste hawker center van Singapore is Lau Pa Sat. Dat kont mede door de gunstige ligging ten opzichte van de zakenwijk van de stad en de loopafstand voor toeristen. Lau Pa Sat is 24 uur per dag open.

Sentosa Island

Locals die willen ontspannen gaan vooral naar Sentosa Island. Op dit eiland staan ontdekking en vermaak bovenaan de lijst. Vanuit Harbour Front Centre vertrek je per monorail of kabelbaan richting Sentosa Island. Binnen vijftien minuten waan je je in een paradijs met witte stranden, watersporten, attractieparken en culturele ontdekkingen. Ook natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Er is een vlinderpark en een natuur ontdekkingscentrum. Op Sentosa Island staat een tweede versie van de Merlion en je kunt hier prima naar het strand gaan. Het warme klimaat van Singapore zorgt ervoor dat het zeewater hier altijd aangenaam warm is.

Op www.sentosa.com.sg lees je alles wat er te zien en te doen is op Sentosa Island.

Sentosa Island

Little India

In Singapore woont een grote verscheidenheid aan etniciteiten. Sommige bevolkingsgroepen zijn dermate nadrukkelijk aanwezig dat ze een eigen wijk hebben. Een mooi voorbeeld daarvan is Little India, waar vooral mensen wonen en werken die oorspronkelijk uit India en omstreken komen. In deze culturele wijk van Singapore wordt je verrast door de kleuren en geuren in de straten. Daar waar allerlei culturen samenkomen zijn de winkels en restaurants dat niet anders. De invloeden uit Pakistan, India, China en Saoedi-Arabië zijn duidelijk aanwezig. De meest indrukwekkende bezienswaardigheid in dit deel van Singapore is de Veeramakaliamman Tempel.

Toeristen komen graag in Little India. De sfeer van de wijk, het Indiase eten en de uitstekende mogelijkheden om hier vrij goedkoop te winkelen maken van Little India een geliefde bezienswaardigheid.

Little India

Asian Civilisation Museum

In het historische hart van Singapore kun je het Asian Civilisation Museum bezoeken. Dit museum over de verschillende Aziatische culturen is gehuisvest in een voormalig regeringskantoor aan de Singapore River. In de loop van de jaren is het iets groter geworden dan dat het was. Het gebouw draagt de naam ‘Empress Building’. Alles omtrent de multi-etnische samenleving van Singapore wordt hier tentoongesteld. Op ruim 14.000 vierkante meter zijn verschillende galeries, voorwerpen en tentoonstellingen te bewonderen. Daarnaast is er een restaurant, cafe en museumwinkel aanwezig.

Asian Civilisation Museum

Swissotel The Stamford

Naast de uitstekende kamers die er in het luxe Swissotel The Stamford hotel te boeken zijn, is het vooral een bezoekje waard om zijn buitengewoon voortreffelijke bar. De City Space Bar biedt je namelijk een waanzinnig uitzicht over de stad Singapore. Onder het genot van één van de vele heerlijke cocktails op de bovenste verdieping, kun je de met licht overgoten stad bewonderen zoals je dat nergens anders te vinden is.

Singapore Flyer

Waar Londen zijn Londen Eye heeft, heeft Singapore zijn Singapore Flyer. Dit zeer grote reuzenrad staat aan het Marina Centre. Naast het overweldigende uitzicht is het tevens een heerlijk rustpuntje in de drukte van de stad. Je wordt letterlijk afgesloten van het lawaai en de drukte. Om een bezoek nog specialer te maken, zijn er enkele arrangementen te boeken. De cabines kunnen dan op een bijzonder manier worden ingericht voor uiteenlopende gelegenheden. Een diner behoort zelfs tot de mogelijkheden.

Alle info over de Singapore Flyer lees je op de officiële website.

Singapore Flyer

Chinese Heritage Centre

In drie voormalig winkelpanden aan de Pagoda Street is de meest beknopte geschiedenis van Chinatown terug te vinden. De panden zijn verbouwd om het Chinese Heritage Centre te kunnen openen in de meest toepasselijke wijk van Singapore. Hier midden in Chinatown wordt alles verteld omtrent de gevaren en bizarre levensomstandigheden die migranten ten delen kwamen tijdens hun aftocht en verblijf in het veelbelovende Singapore.

Meer info lees je op https://chinatownheritagecentre.com.sg/

Merlion

De Merlion is hét symbool van Singapore. Het ruim acht meter hoge standbeeld vormt een combinatie tussen een vis en een leeuw. Het meest bekende exemplaar staat in het Merlion Park aan het water. Het beeld dat als mascotte van de stad Singapore fungeert is een gewild object om te fotograferen. De skyline op de achtergrond steekt scherp af van het fantasiebeeld. In het Merlion Park zijn leuke restaurants te vinden en leent zich prima voor een rustige wandeling langs het water. Soort gelijke Merlion beelden zijn verder is Singapore op verschillende plaatsen tegen te komen. Zo staat er een kleine Merlion bij de parkeergarage Ang Mo Kio en op de midgetgolfbaan bij East Coast Park.

De Merlion in Singapore

Marina Centre

In het zuiden van Singapore aan de Marina Bay het Marina Center. Dit is een gezellig en modern shopping district van de stad. Behalve het reuzenrad, de Singapore Flyer, zijn er uitgebreide winkelcentra als Marina Square, Suntec City Mall, Raffles City Shopping Centre en de Millenia Walk te vinden.

Victoria Concert Hall

Tussen de historische panden in het oude koloniale centrum van Singapore staat de Victoria Concert Hall. Dit voormalig stadhuis heeft in zijn verleden meerdere functies bekleed. Zo heeft het een tijd als ziekenhuis gefungeerd en later als rechtbank. Tegenwoordig is het voor kunst en cultuur wat er de boventoon voert. Het gebouw is opvallend en dat komt met name door de voornamelijk Engelse koloniale bouwstijl.

Victoria Concert Hall

Raffles Hotel

Sinds zijn opening in 1899 heeft het Raffles Hotel altijd een opvallende status gehad. En dat is niet alleen om zijn Victoriaanse uiterlijk. Hier is namelijk de wereldberoemde cocktail ‘Singapore Sling’ ontstaan. Dit drankje wat bestaat uit gin, kersenlikeur en limoen werd gecreëerd door Ngiam Tong Boon ergens aan het begin van de twintigste eeuw. Een bezoek aan dit hotel met het nuttigen van deze cocktail mag een cultureel uitstapje worden genoemd.

Je kunt natuurlijk ook overnachten in het Raffles Hotel. Het luxe hotel krijgt vrijwel alleen maar lovende reviews. Gasten zijn vooral blij met de geweldige locatie, het hoge comfortniveau en de persoonlijke aandacht van het personeel. Overnachten in het Raffles Hotel is over het algemeen vrij prijzig, maar dan heb je wel een unieke ervaring in Singapore.

Bekijk de kamers en prijzen van het Raffles Hotel

Het Raffles Hotel in Singapore

Orchard Road

Orchard Road is een begrip in Singapore. Aan deze ruim twee kilometer lange straat staan shoppen en entertainment hoog in het vaandel. De winkelcentra ademen één en al luxe uit. De privé appartementen binnen dit gebied zijn alleen voor de wel gefortuneerden weggelegd. En qua uitgaan zit je aan deze Orchard Road ook prima. De chique clubs en gezelligste bars zijn te vinden bij Emerald Hill en Peranakan Place. Vooral rondom kerstmis is de gezelligheid ten top aan deze Orchard Road.

Masjid Abdul Gaffoor

Singapore is een land waar veel verschillende religies broederlijk naast elkaar wonen. Je komt dan ook verschillende geloofsgebouwen in Singapore. Een fraai voorbeeld van een moskee is de Masjid Abdul Gaffoor Mosque. Deze fraai gedecoreerde moskee is gebouwd in 1907 en staat in de wijk Little India. In 2003 heeft er een grootschalige restauratie plaatsgevonden van het complex dat sinds 1979 als een officieel Nationaal Monument van Singapore beschouwd wordt. De bouwstijl is Indo-Saracenic. Deze architectuur werd vooral in India door de Britten toegepast in de laat negentiende eeuw. Vervolgens is deze stijl ook overgewaaid naar andere Britse koloniën zoals Singapore.

Masjid Abdul Gaffoor

Gardens by the Bay

Het uiterlijk van Singapore is de afgelopen decennia flink veranderd. Vele fraaie bouwwerken zijn een toonbeeld van goede smaak en moderne architectuur. Om te voorkomen dat de stad transformeert in een betonnen kolos wordt er voldoende rekening gehouden met het aanbrengen en behouden van groen in de stad. Op die manier blijft Singapore de aangename stad die al jarenlang bekend staat vanwege de goede leefbaarheid. Een mooi project dat aansluit bij de visie van de overheid is Gardens by the Bay. Dit is een futuristisch en aangenaam park dat een oppervlakte heeft van maar liefst 101 hectare. Ter vergelijking: dat is ruim twee keer zo groot dan het Amsterdamse Vondelpark en ongeveer een derde deel van Central Park in New York City.

Duurzaamheid staat bij het ontwerp van Gardens by the Bay hoog in het vaandel. Zo zijn er diverse kringlopen van energie en water aangebracht. De zogenaamde supertrees, die gezichtsbepalend zijn voor Gardens by the Bay, herbergen diverse milieuvriendelijke technieken zoals een nabootsing van fotosynthese om energie te creëren en het verzamelen en hergebruik van regenwater.

De zogenaamde 'supertrees' in Gardens by the Bay

Sri Veeramakaliamman

De rijkelijk gedecoreerde hindoeïstische tempel Sri Veeramakaliamman ligt in de wijk Little India. De tempel behoort tot de oudsten tempels van Singapore. Godin Kali wordt hier vereert in de hoop dat zij het volk zal beschermen tegen al het kwade en ter bescherming van al het goede. Een andere bekende en mooie hindoe tempel in Singapore is de Sri Mariamman Tempel.

Details van de Sri Veeramakaliamman tempel in Little India, Singapore