Eten en drinken in Singapore

Singapore is niet alleen een belangrijk handelsknooppunt in de regio Zuidoost-Azië, ook op culinair gebied is het een mengelmoes van verschillende Aziatische keukens. Wie van Aziatisch eten houdt die zal zich in Singapore prima vermaken. Lekker eten neemt in de lokale samenleving een belangrijke plaats in. Dit zul je als toerist zeker merken als je in Singapore bent. Je zou niet de eerste toerist zijn die één of meerdere kilo’s aankomt tijdens een verblijf in Singapore.

Uit eten

Als toerist heb je een enorme keuze aan mogelijkheden om te gaan eten in Singapore. Vrijwel alle hotels in de middenklasse en hoger hebben één of meerdere restaurants, maar nog leuker is het om op pad te gaan om te eten. In Singapore is er voor ieders smaak wel iets te vinden, waarbij wel opgemerkt moet worden dat de Chinese, de Indiase en de Maleisische keuken ruimschoots in de meerderheid zijn. Dit heeft vooral te maken met de etnische samenstelling van de bevolking in Singapore. Het aanbod van restaurants, eettentjes, hawker centres en eetstalletjes is vooral ook afhankelijk van waar je in Singapore bent. Het breedste aanbod van keukens vind je in de toeristische gebieden rondom Singapore River en rondom de Marina. Behalve de Aziatische keukens vind je hier ook volop internationale restaurants. Zo kun je in het centrum van Singapore heerlijke Spaanse tapas eten of lekkere Australische bief op de steengrill eten.

lekker buiten eten aan de Singapore River

Hawker Centres

Dé manier om in Singapore te eten is in zogenaamde Hawker Centres. Dit zijn verzamelingen van eetkraampjes die overdekt en aan de zijkanten open zijn. Als je de echte keukens van Singapore wilt ontdekken ontkom je er niet aan om hier te gaan eten. Voor de lunch en het diner zijn deze food centres erg populair. Vooral ‘s avonds kan het erg druk zijn. Het principe werkt hetzelfde als in de vele foodcourts in winkelcentra: je haalt het eten van je keuze bij de verschillende stalletjes waarna je het aan de vele centrale tafels op kunt eten. De prijzen liggen hier vele malen gunstiger dan in de restaurants. Erg populair is hawker centre Lau Pa Sat, gelegen in het Financial District. Een aantal van de meer dan honderd eetkraampjes is hier 24 uur per dag geopend.

Een hawker center in Singapore

Hygiëne

Tropische omstandigheden en vers voedsel is niet de beste combinatie. Op veel tropische bestemmingen worden reizigers geconfronteerd met buikloop, voedselvergiftiging of bacteriële ziektes als gevolg van eten. Singapore kent redelijk strenge regels met betrekking tot het omgaan met voedsel. Zo wordt iedere eetgelegenheid regelmatig getest en op basis daarvan wordt er een hygiënecertificaat verstrekt. Dit is zichtbaar bij de ingang van een restaurant en op de voorkant van een voedselstal. Naar Aziatische maatstaven is Singapore één van de veiligste plekken om te eten. Oplettendheid blijft echter noodzakelijk. Als je twijfels hebt over de kwaliteit van eten blijf er dan van af. Beter voorkomen dan genezen.

lekkere stoomgerechten

Drinken

In Singapore kun je bijna alles drinken wat je in Nederland en elders in Europa ook kunt drinken. Veel van de producten worden geïmporteerd, zoals de meeste frisdranken, bieren, wijnen en sterke alcoholische dranken. De Chinese samenleving heeft bijgedragen in een duidelijk aanwezige theecultuur, waarbij er op veel plekken op traditionele wijze thee gedronken kan worden. Wie van koffie houdt die kan in Singapore op veel plekken een uitstekende bak koffie drinken. In Singapore vind je meerdere internationale koffieketens terug zoals Starbucks. Wie op Singapore style koffie wil drinken die bestelt de diepzwarte kopi of de cappuccino-achtige variant kopi tarik. Liefhebbers van vruchtensappen kunnen in Singapore hun hart ophalen. Je kunt hier vele verschillende soorten verse vruchtensap krijgen voor prijzen waar je als Europeaan hard om gaat lachen. Sommige van de sappen kennen we in Nederland zelfs niet eens, zoals starfruit en soursop.

Versgemaakte drankjes in Singapore

Gerechten

De Aziatische gerechten die in Singapore geserveerd worden komen vaak uit de Chinese, Indiase, Maleisische en Indonesische keuken. Veel van de gerechten zullen herkenbaar zijn voor mensen die regelmatig Aziatisch eten. Dimsum, nasi, saté, tandoori chicken, noedels en allerlei curries zie je veelvuldig op de kaart staan. Houd er wel rekening mee dat de bereidingswijze en het eindresultaat af kan wijken van wat je in Nederland gewend bent. Zo is het heerlijke rundvleesgerecht rendang in Singapore vaak veel pittiger dan de versie die de Chinees/Indische restaurants in Nederland hun gasten serveren. Ook de nasi kan een flinke bite hebben.

Saté in verschillende soorten