Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Singapore reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Singapore. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Singapore-sites en in reisgidsen over Singapore.

Boetes

Singapore staat bekend om de hoge boetes die opgelegd kunnen worden bij het overtreden van bepaalde regels. Afval op straat gooien, roken waar het niet toegestaan is of fietsen op plekken waar je alleen maar mag lopen wordt bestraft met fikse boetes. Denk hierbij aan honderden tot soms wel duizend Singapore dollar of meer. Kauwgom knauwen is ook verboden in Singapore. Je mag het zelfs niet eens meenemen. Je zult geen maanden de gevangenis in gegooid worden als je per ongeluk toch een meegebracht kauwgompje in je mond stopt, maar een hoge boete als je je kauwgom op straat weggooit is wel iets waar je kans op maakt als je betrapt wordt.

Pas ook op met je peuken. Gooi je die op straat in plaats van in een daarvoor bestemde asbak dan kun je zomaar tot wel 1000 Singapore dollar aan boete krijgen. Dat drukt toch wel flink op je vakantiebudget!

Hoge boetes in Singapore

Douane & documenten

Om naar Singapore te reizen heb je een geldig paspoort nodig dat bij aankomst in Singapore nog ten minste 6 maanden geldig is. Houders van een Nederlands paspoort hebben geen visum nodig. Je krijgt een inreisstempel in je paspoort waarmee je maximaal 90 dagen in Singapore kunt verblijven. Bij binnenkomst in Singapore moet je aan kunnen tonen dat je een retourvlucht of doorvlucht hebt en over voldoende financiële middelen beschikt om in Singapore te verblijven. In de praktijk wordt dit zelden aan westerse passagiers gevraagd.

Het invoeren van allerlei producten is niet toegestaan, zoals vuurwerk, pruimtabak, pornografie en kauwgom. In Singapore geldt er een algeheel kauwgomverbod!

Drinkwater

Het leidingwater in Singapore is zonder gevaar voor de gezondheid te consumeren. Veel toeristen kiezen er echter voor om mineraalwater uit flessen te drinken in plaats van kraanwater.

Drugs

Er is een algeheel verbod op alle soorten drugs in Singapore. Niet alleen is het bezitten, gebruiken, verhandelen en invoeren van drugs verboden. Ook als je in het bezit bent van een sleutel van een gebouw waar drugs gebruikt of verhandeld worden heb je al serieus iets uit te leggen. Op drugsbezit staan hoge straffen tot aan de doodstraf toe. Men houdt er in Singapore geen rekening mee dat in sommige Europese landen een veel liberaler idee bestaat over het bezitten en gebruiken van drugs.

Elektriciteit

Het voltage in Singapore komt overeen met dat in Europa: 220-240 volt wisselstroom. Wel gebruiken ze in Singapore andere stopcontacten. Het gaat om de zogenaamde Engelse stopcontacten met drie rechthoekige pinnen. Dit stamt nog uit de tijd dat Singapore een Britse kolonie was. Je zult daarom een adapter/reisstekker nodig hebben om onze Westeuropese stekkers in het stopcontact te kunnen steken. Je kunt voorafgaand aan je reis hier al een reisstekker kopen of er in Singapore eentje kopen. Redelijk wat hotels hebben ook adapters te leen voor hun gasten. In een aantal hotels in Singapore zie je dat er naast de Engelse stopcontacten er ook ‘onze’ stopcontacten aanwezig zijn in de kamer.Feestdagen

Singapore is een multicultureel land waarbij de verschillende religieuze samenlevingen ieder hun eigen feestdagen kennen. Slechts enkele feestdagen worden door vrijwel iedereen gevierd.

Een overzicht van algemene feestdagen in Singapore:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
9 augustus – National Day
25 december – Kerstmis
variabel – Chinees Nieuwjaar
variabel – Goede Vrijdag en Pasen
variabel – Vesak
variabel – Hari Raya Puasa variabel – Hari Raya Haji
variabel – Deepavali

Fooien

Fooien geven is in Singapore niet gebruikelijk. Bij bars en restaurants wordt er al 10% bedieningsgeld berekend.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

In Singapore betaal je met de Singapore dollar (S$). De wisselkoers ten opzichte van de euro is variabel en ligt gemiddeld tussen de € 0,60 en 0,70 voor S$ 1,00. Geldautomaten waaruit je geld kunt pinnen zijn er ruim voldoende. Je bankpas moet dan wel op ‘wereldprofiel’ staan om geld op te kunnen nemen uit een geldautomaat. Het bedrag dat je per opname of per dag op kunt nemen is vaak lager dan wat er in Nederland als pinlimiet gehanteerd wordt.

Op veel plekken waar toeristen komen worden de bekende internationale creditcards geaccepteerd. Soms brengt men een kleine toeslag in rekening als tegemoetkoming van de kosten die de creditcardmaatschappijen in rekening brengen.

Singapore dollars

TIP: Wisselkoers berekenen en Singapore dollars bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Singapore dollar ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je Singapore dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Singapore niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de Singapore dollar en bestel je geld eventueel direct online.

Internet / wifi

Draadloos internet is in heel veel plekken in Singapore toegankelijk voor lokale mensen én toeristen. Via het door de overheid geïnitieerde draadloze netwerk kun je na registratie via een customer service desk of met een lokale SIM-kaart gebruik maken van gratis wifi. Naast dit draadloze netwerk zijn er ook andere manieren om draadloos online te gaan zoals bijvoorbeeld bij McDonalds of via je hotel/hostel.

Het gebruik van internet via het mobiele netwerk kan door roamingkosten vrij prijzig tot ronduit duur zijn. Controleer de tarieven voor aankomst in Singapore bij je provider en zet internetroaming eventueel uit om te voorkomen dat je hoge rekeningen krijgt voor dataverkeer.

Kleding

Bij het tropische klimaat van Singapore is het het beste om gemakkelijk zittende kleding te dragen, bij voorkeur van katoen. Toeristen kunnen zonder problemen in shorts, rokjes en t-shirts lopen. Houd er wel rekening meer dat bij het betreden van een tempel of moskee de schouders en knieën bedekt dienen te zijn. Waar je ook rekening mee dient te houden is met het feit dat in winkelcentra en restaurants de airconditioning soms zeer fanatiek zijn werk doet, waardoor het binnen ene stuk koeler aan kan voelen. Als je uit gaat eten dan kan dat buiten op het terras gewoon in korte broek. In restaurants binnen is nette kleding (inclusief lange broek) zeer gewenst.

Openingstijden

De openingstijden in Singapore zijn zeer ruim. Veel winkels en supermarkten zijn 7 dagen per week geopend. De vele shoppingmalls in Singapore kennen openingstijden vanaf ‘s morgens rond 10:00 tot 22:00 uur. Veel winkelcentra zijn wel 24 uur geopend, maar de normale winkels zijn ‘s nachts niet open. In de winkelcentra zijn het vooral de zogenaamde convenience stores en kleine supermarkten die na de gebruikelijke openingstijden nog open zijn.

Taal

Singapore kent vier officiële talen: Maleis, Engels, Mandarin en Tamil. Hoewel Maleis als nationale taal gezien wordt is het vooral het Engels dat veel gebruikt wordt. Met Engels kun je dan ook vrijwel overal in Singapore terecht. De meeste borden en reclame-uitingen zijn ook in het Engels.

Tours en activiteiten reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Singapore bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Singapore.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Singapore
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Singapore via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Singapore via GetYourGuide

Tijdsverschil

Singapore ligt in de tijdzone UTC+8. Dat betekent dat het in de winter in Singapore 7 uur later is dan in Nederland. Omdat Singapore geen zomertijd kent bedraagt het tijdsverschil vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober 6 uur in plaats van 7 uur.

Veiligheid

Singapore behoort zonder enige twijfel tot de meest veilige landen/steden ter wereld. Hoge straffen en actieve bestrijding van misdaad zorgen voor een relatief veilige samenleving. Als toerist merk je dat je overal ongestoord rond kunt lopen zonder lastig gevallen te worden. Tijdens mijn reizen in mijn eentje naar Singapore heb ik veel ‘s avonds en ‘s nachts op straat gelopen om te fotograferen. Ik heb me nooit een moment niet op mijn gemak gevoeld. Dat is in een groot aantal Europese steden (inclusief Amsterdam) wel anders.