Singapore reisinformatie

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Singapore reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Singapore. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Singapore-sites en in reisgidsen over Singapore.

Singapore bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Singapore kom je hoogstwaarschijnlijk tijd tekort om alle interessante wijken en bezienswaardigheden te bezoeken. Het maken van een goede selectie is daarom handig.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Singapore op een rijtje gezet:
Singapore bezienswaardigheden top 10

 

Douane & documenten
Om naar Singapore te reizen heb je een geldig paspoort nodig dat bij aankomst in Singapore nog ten minste 6 maanden geldig is. Houders van een Nederlands paspoort hebben geen visum nodig. Je krijgt een inreisstempel in je paspoort waarmee je maximaal 90 dagen in Singapore kunt verblijven. Bij binnenkomst in Singapore moet je aan kunnen tonen dat je een retourvlucht of doorvlucht hebt en over voldoende financiële middelen beschikt om in Singapore te verblijven. In de praktijk wordt dit zelden aan westerse passagiers gevraagd.
Het invoeren van allerlei producten is niet toegestaan, zoals vuurwerk, pruimtabak, pornografie en kauwgom. In Singapore geldt er een algeheel kauwgomverbod!

Drinkwater
Het leidingwater in Singapore is zonder gevaar voor de gezondheid te consumeren. Veel toeristen kiezen er echter voor om mineraalwater uit flessen te drinken in plaats van kraanwater.

Drugs
Er is een algeheel verbod op alle soorten drugs in Singapore. Niet alleen is het bezitten, gebruiken, verhandelen en invoeren van drugs verboden. Ook als je in het bezit bent van een sleutel van een gebouw waar drugs gebruikt of verhandeld worden heb je al serieus iets uit te leggen. Op drugsbezit staan hoge straffen tot aan de doodstraf toe. Men houdt er in Singapore geen rekening mee dat in sommige Europese landen een veel liberaler ide e bestaat over het bezitten en gebruiken van drugs.

Elektriciteit
Het voltage in Singapore komt overeen met dat in Europa: 220-240 volt wisselstroom. Wel gebruiken ze in Singapore andere stopcontacten. Het gaat om de zogenaamde Engelse stopcontacten met drie rechthoekige pinnen. Dit stamt nog uit de tijd dat Singapore een Britse kolonie was. Je zult daarom een adapter/reisstekker nodig hebben om onze Westeuropese stekkers in het stopcontact te kunnen steken. Je kunt voorafgaand aan je reis hier al een reisstekker kopen of er in Singapore eentje kopen. Redelijk wat hotels hebben ook adapters te leen voor hun gasten. In een aantal hotels in Singapore zie je dat er naast de Engelse stopcontacten er ook ‘onze’ stopcontacten aanwezig zijn in de kamer.

Feestdagen
Singapore is een multicultureel land waarbij de verschillende religieuze samenlevingen ieder hun eigen feestdagen kennen. Slechts enkele feestdagen worden door vrijwel iedereen gevierd.

Een overzicht van algemene feestdagen in Singapore:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
9 augustus - National Day
25 december - Kerstmis
variabel - Chinees Nieuwjaar
variabel - Goede Vrijdag en Pasen
variabel - Vesak
variabel - Hari Raya Puasa variabel - Hari Raya Haji
variabel - Deepavali

Fooien
Fooien geven is in Singapore niet gebruikelijk. Bij bars en restaurants wordt er al 10% bedieningsgeld berekend.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld
In Singapore betaal je met de Singapore Dollar (S$). De wisselkoers ten opzichte van de euro is variabel en ligt gemiddeld tussen de € 0,50 en 0,65 voor S$ 1,00. Geldautomaten waaruit je geld kunt pinnen zijn er ruim voldoende. Ook worden op veel plekken waar toeristen komen de internationale creditcards geaccepteerd.

Internet / wifi
Draadloos internet is in heel veel plekken in Singapore toegankelijk voor lokale mensen én toeristen. Via het door de overheid geïnitieerde draadloze netwerk kun je na registratie via een customer service desk of met een lokale SIM-kaart gebruik maken van gratis wifi. Naast dit draadloze netwerk zijn er ook andere manieren om draadloos online te gaan zoals bijvoorbeeld bij McDonalds of via je hotel/hostel.

Kleding
Bij het tropische klimaat van Singapore is het het beste om gemakkelijk zittende kleding te dragen, bij voorkeur van katoen. Toeristen kunnen zonder problemen in shorts, rokjes en t-shirts lopen. Houd er wel rekening meer dat bij het betreden van een tempel of moskee de schouders en knieën bedekt dienen te zijn. Waar je ook rekening mee dient te houden is met het feit dat in winkelcentra en restaurants de airconditioning soms zeer fanatiek zijn werk doet, waardoor het binnen ene stuk koeler aan kan voelen. Als je uit gaat eten dan kan dat buiten op het terras gewoon in korte broek. In restaurants binnen is nette kleding (inclusief lange broek) zeer gewenst.

Openingstijden
De openingstijden in Singapore zijn zeer ruim. Veel winkels en supermarkten zijn 7 dagen per week geopend. De vele shoppingmalls in Singapore kennen openingstijden vanaf ‘s morgens rond 10:00 tot 22:00 uur. Veel winkelcentra zijn wel 24 uur geopend, maar de normale winkels zijn ‘s nachts niet open. In de winkelcentra zijn het vooral de zogenaamde convenience stores en kleine supermarkten die na de gebruikelijke openingstijden nog open zijn.

Taal
Singapore kent vier officiële talen: Maleis, Engels, Mandarin en Tamil. Hoewel Maleis als nationale taal gezien wordt is het vooral het Engels dat veel gebruikt wordt. Met Engels kun je dan ook vrijwel overal in Singapore terecht. De meeste borden en reclame-uitingen zijn ook in het Engels.

Tijdsverschil
Singapore ligt in de tijdzone UTC+8. Dat betekent dat het in de winter in Singapore 7 uur later is dan in Nederland. Omdat Singapore geen zomertijd kent bedraagt het tijdsverschil vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober 6 uur in plaats van 7 uur.

Veiligheid
Singapore behoort zonder enige twijfel tot de meest veilige landen/steden ter wereld. Hoge straffen en actieve bestrijding van misdaad zorgen voor een relatief veilige samenleving. Als toerist merk je dat je overal ongestoord rond kunt lopen zonder lastig gevallen te worden. Tijdens mijn reizen in mijn eentje naar Singapore heb ik veel ‘s avonds en ‘s nachts op straat gelopen om te fotograferen. Ik heb me nooit een moment niet op mijn gemak gevoeld. Dat is in een groot aantal Europese steden (inclusief Amsterdam) wel anders.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Singapore vind je veel aanvullende informatie over Singapore.

Meer info over Singapore

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Singapore:
Singapore informatie

Singapore informatie & foto's
Singapore tips
Singapore klimaat & weer

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy