Reizen naar Singapore

Singapore ligt op ruim tienduizend kilometer van Nederland. Geen afstand die je eventjes met de auto of motor overbrugt. Vrijwel iedereen die Singapore bezoekt doet dat met het vliegtuig. In ongeveer dertien uur vlieg je vanaf Amsterdam naar Singapore. Een andere manier om Singapore te bezoeken die in populariteit toeneemt is door middel van een cruise. Singapore is een redelijk belangrijke vertrek- en aankomsthaven voor een aantal cruises in Azië, maar wordt ook door cruises vertrekkend vanuit andere plaatsen zoals Hongkong, Bangkok, Sydney en Shanghai aangedaan.Vliegen naar Singapore

Vanaf Amsterdam, Brussel of Düsseldorf vlieg je in ongeveer 13 uur naar de internationale luchthaven van Singapore: het moderne Changi Airport. Vanaf Amsterdam worden rechtstreekse vluchten uitgevoerd door KLM en Singapore Airlines. Veel gebruikte routes met overstap zijn met Lufthansa, Emirates, Cathay Pacific en Malaysia Airlines. Het vliegen met een overstap kan soms aanzienlijk goedkoper zijn dan een rechtstreekse vlucht. Wie graag rechtstreeks wil vliegen die moet de speciale aanbiedingen in de gaten houden. Zo zijn er bij KLM regelmatig vliegtickets naar Singapore in de aanbieding, onder andere tijdens de zogenaamde Real Deal Dagen. Via de KLM nieuwsbrief weet je exact wanneer deze aanbiedingen zijn.

Een veel toegepaste manier om Singapore te bezoeken is in combinatie met een reis naar Australië of Singapore. Op de heen- of terugweg wordt er dan een stopover van één of meerdere dagen ingelast. Als je dit van plan bent kijk dan wel goed naar de tariefvoorwaarden van je vliegticket. Niet alle vliegtickets staan een kosteloze stopover toe.

Een Airbus A380 superjumbo van Singapore Airlines

Vanaf het vliegveld naar de stad

De handigste manier om vanaf het vliegveld naar je hotel te reizen is in veel geval per metro. De MRT (Mass Rapid Transport) zoals de metro in Singapore heet vertrekt regelmatig vanaf Changi Airport en verbindt het vliegveld met de belangrijkste plekken van de stad. Een andere optie is per Airport Shuttle (een pendeldienst over de weg), per taxi of eventueel met de bus. De Airport Shuttles doen vrijwel alle hotels in Singapore aan.

De MRT oftewel de metro in Singapore

Reizen in Singapore

In Singapore kun je grotere afstanden het beste met de MRT overbruggen. Het metronetwerk is snel, efficiënt, veilig en goedkoop. In het centrum is de dienst grotendeels ondergronds, buiten het centrum kun je genieten van het uitzicht over Singapore. Je kunt bij de automaten losse kaartjes kopen die van hard plastic zijn. Je betaalt dan één Singapore dollar extra als borg voor het kaartje. Deze kun je na de rit weer inleveren via dezelfde automaten waarna je je geld terugkrijgt. Het busnetwerk is ook uitstekend en goedkoop, maar door de extra stops minder efficiënt dan de MRT.

Het MRT netwerk in Singapore

Kortere stukken kun je prima te voet afleggen. Voor voetgangers zijn er goede voetpaden, oversteekbruggen en volop zebrapaden. Met een goede kaart zul je niet snel verdwalen als je door Singapore wandelt. Houd er wel rekening mee dat het weer in Singapore gemakkelijk omslaat. Een zonnige dag kan zomaar eindigen met een flinke regenbui. Als je veel moet lopen kun je beter een paraplu bij je hebben. Een leuke manier om de benen even rust te geven is door een stuk met de fietstaxi te overbruggen. Je ziet in Singapore op veel plekken fietstaxi’s. Als het donker is zie je exemplaren die gaaf verlicht zijn (zie de foto hieronder).

Een fietstaxi in Singapore

Taxi’s rijden er ook volop in Singapore. Naar westerse maatstaven zijn deze op de taximeter rijdende taxi’s vrij goedkoop. In tegenstelling tot veel andere steden kun je in het centrum van Singapore niet gewoonweg een taxi aanhouden op straat. Je zult een taxi moeten nemen bij de taxistandplaatsen. Deze vind je onder andere bij hotels en winkelcentra.

Een auto huren is een optie in Singapore. Wie er de weg niet kent die zal zich af moeten vragen of het zelf autorijden in een vrij drukke grote stad opweegt tegen het comfort van een taxi. Het openbaar vervoer is dermate efficiënt dat een huurauto weinig voordelen heeft ten opzichte van de combinatie MRT, taxi en lopen. Je zit dan ook niet met het probleem dat je je auto ergens moet parkeren.