Het weer in Singapore

Singapore heeft een onmiskenbaar tropisch klimaat, waarbij het kwik overdag altijd rond of net iets boven de dertig graden ligt. s Avonds daalt het kwik zeer geleidelijk, want rond middernacht ligt de temperatuur meestal nog steeds net tegen de dertig graden Celsius. Pas ver na middernacht daalt het kwik verder door om tegen zonsopkomst uit te komen rond de 25-26 graden Celsius. Officieel heeft Singapore een tropisch regenwoudklimaat dat volgens de Kppen-Geiger klimaatclassificatie aangeduid wordt met de lettercode Af. Het weerbericht in Singapore biedt weinig verrassingen als het gaat om de temperatuur. Spannender kan de aankondiging van zware onweersbuien zijn die in de moessonperiode zeker voor kunnen komen.

Singapore bezienswaardigheden

Tijdens een bezoek aan Singapore kom je hoogstwaarschijnlijk tijd tekort om alle interessante wijken en bezienswaardigheden te bezoeken. Het maken van een goede selectie is daarom handig.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Singapore op een rijtje gezet:
Singapore bezienswaardigheden top 10

 

Regen

In Singapore is er gedurende het hele jaar kans op regen. De meeste maanden blijft dit beperkt tot buien die wat betreft intensiteit flink kunnen variren. Sommige dagen is er sprake van een enkele bui, vooral s morgens en aan het einde van de dag. Op het moment dat de moessonperiode aanbreekt stijgt het aantal dagen dat het regent. De buien worden intenser, komen vaker voor op een dag en kunnen ook langer aanhouden. Tijdens de moessonperiode (eind oktober tot eind januari) is er een aanzienlijke kans op grijze dagen vol regen. Omdat Singapore vlak bij de evenaar ligt, ligt het buiten het gebied waar orkanen voor kunnen komen. Wel kunnen redelijk zware tropische depressies Singapore bereiken waardoor je gemakkelijk een paar dagen slecht weer achter elkaar kunt hebben. Een paraplu moet eigenlijk standaard in je reisbagage naar Singapore zitten. In de betere hotels vind je vaak een paraplu in de kamer.


n van de vele regenachtige dagen in Singapore

Warmte

Hoewel het in Singapore altijd heet is, komt extreme hitte niet voor. De maximumtemperatuur komt officieel nooit boven de 35-36 graden Celsius uit. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid (gemiddeld ruim 84%) voelt het wel vrijwel altijd warmer aan dan het is. Singapore is tropisch klam en benauwd. De gevoelstemperatuur loopt daardoor gemakkelijk tot boven de veertig graden op. De warmste dagen liggen over het algemeen in de maanden maart, april en mei. De hoogste luchtvochtigheid wordt tijdens de moessonperiode gemeten, waarbij de maand december met 87% de meest drukkende maand is. De combinatie van hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur zorgt ervoor dat je gemakkelijk transpireert. Zelfs als je denkt dat je weinig zweet voert je lichaam gemakkelijk een tot twee extra liters vocht af per etmaal. Regelmatig en voldoende (water) drinken is daarom een must als je in Singapore verblijft.

Klimaattabel Singapore

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 25 5 19 243 mm 27
februari 31 25 6 15 160 mm 27
maart 31 24 6 18 186 mm 28
april 31 25 6 19 179 mm 28
mei 31 25 6 16 171 mm 29
juni 31 25 7 14 162 mm 29
juli 31 26 7 15 159 mm 29
augustus 30 25 6 18 175 mm 29
september 30 25 6 19 169 mm 29
oktober 30 25 6 20 194 mm 29
november 29 25 5 21 257 mm 28
december 30 25 5 22 287 mm 27
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd voor Singapore

Als je Singapore wilt bezoeken kun je de moessonperiode het beste vermijden. Tijdens dit ruim drie maanden durende regenseizoen is de kans op slecht weer vrij groot. De buien die vallen zijn niet zelden vrij heftig en kunnen gepaard gaan met stevig onweer. De beste reistijd om Singapore te bezoeken is van februari tot en met augustus.
De kans op zon is dan het hoogst (gemiddeld zo'n 6 zonuren per dag) en de kans op zware regenbuien is dan het kleinst. September en oktober zijn ook nog prima te doen. De kans op bewolking is dan wel groter in de aanloop naar het regenseizoen.

Meer info over Singapore

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Singapore:
Singapore informatie

Singapore informatie & foto's
Singapore tips
Singapore klimaat & weer

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy