Het weer in Singapore

Singapore heeft een onmiskenbaar tropisch klimaat, waarbij het kwik overdag altijd rond of net iets boven de dertig graden ligt. ‘s Avonds daalt het kwik zeer geleidelijk, want rond middernacht ligt de temperatuur meestal nog steeds net tegen de dertig graden Celsius. Pas ver na middernacht daalt het kwik verder door om tegen zonsopkomst uit te komen rond de 25-26 graden Celsius. Officieel heeft Singapore een tropisch regenwoudklimaat dat volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie aangeduid wordt met de lettercode Af. Het weerbericht in Singapore biedt weinig verrassingen als het gaat om de temperatuur. Spannender kan de aankondiging van zware onweersbuien zijn die in de moessonperiode zeker voor kunnen komen.Regen

In Singapore is er gedurende het hele jaar kans op regen. De meeste maanden blijft dit beperkt tot buien die wat betreft intensiteit flink kunnen variëren. Sommige dagen is er sprake van een enkele bui, vooral ‘s morgens en aan het einde van de dag. Op het moment dat de moessonperiode aanbreekt stijgt het aantal dagen dat het regent. De buien worden intenser, komen vaker voor op een dag en kunnen ook langer aanhouden. Tijdens de moessonperiode (eind oktober tot eind januari) is er een aanzienlijke kans op grijze dagen vol regen. Omdat Singapore vlak bij de evenaar ligt, ligt het buiten het gebied waar orkanen voor kunnen komen. Wel kunnen redelijk zware tropische depressies Singapore bereiken waardoor je gemakkelijk een paar dagen slecht weer achter elkaar kunt hebben. Een paraplu moet eigenlijk standaard in je reisbagage naar Singapore zitten. In de betere hotels vind je vaak een paraplu in de kamer.

één van de vele regenachtige dagen in Singapore

Warmte

Hoewel het in Singapore altijd heet is, komt extreme hitte niet voor. De maximumtemperatuur komt officieel nooit boven de 35-36 graden Celsius uit. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid (gemiddeld ruim 84%) voelt het wel vrijwel altijd warmer aan dan het is. Singapore is tropisch klam en benauwd. De gevoelstemperatuur loopt daardoor gemakkelijk tot boven de veertig graden op. De warmste dagen liggen over het algemeen in de maanden maart, april en mei. De hoogste luchtvochtigheid wordt tijdens de moessonperiode gemeten, waarbij de maand december met 87% de meest drukkende maand is. De combinatie van hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur zorgt ervoor dat je gemakkelijk transpireert. Zelfs als je denkt dat je weinig zweet voert je lichaam gemakkelijk een tot twee extra liters vocht af per etmaal. Regelmatig en voldoende (water) drinken is daarom een must als je in Singapore verblijft.

De zon laat zich ook geregeld zien in Singapore

Zwoele nachten

Niet alleen overdag is het warm tot zeer warm in Singapore. Op het moment dat de zon ondergegaan is blijft de temperatuur nog lang rond of tegen de dertig graden hangen. Omdat de straling van de zon weggevallen is voelt het in de avond wel iets minder warm aan. De combinatie van hoge temperaturen en een hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je de avonden in Singapore als zwoel mag bestempelen. De minimumtemperaturen liggen gedurende het hele jaar zo rond de 24 tot 27 graden Celsius. Deze waardes worden vaak pas aan het einde van de nacht, zo vlak voor zonsopkomst gehaald. Zodra de dag aanbreekt loopt de temperatuur weer snel op.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Singapore zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Singapore. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Singapore